Postbus 10.000, 2620 Hemiksem info@hvk-aem.be +32 3 887 82 42

‘Hoe meer vervolging, hoe meer groei’

In oktober 2018, bezocht ex-hezbollah strijder Daniel Shayesteh ons belgenland. Vandaag de dag is hij een radicale volger van Jezus en zet hij zich in om het evangelie te verkondigen onder moslims. Tijdens zijn bezoek aan België deelde hij wat over de vervolging in Iran en in andere moslim landen.

Open deuren

Vandaag de dag is Iran het enigste land dat geregeerd word door een Islamistische Theocratie. Vandaag de dag zien we echter dat het Iraanse volk hier niet meer tevreden mee is. Ze hebben geen vertrouwen meer in hun islamitische regering en willen de Islam buiten. Het is dankzij deze ontgoocheling dat er nieuwe deuren geopend zijn voor het evangelie van Christus. Via de TV en het internet komen vele moslims tot bekering en groeien de huiskerken in Iran aanzienlijk. De overheid vecht echter terug vechten met alle mogelijke middelen om Gods opwekking te stoppen.

Vervolging in Iran

In dit offensief beleid tegen het christendom zijn al vele christenen gestorven en tientallen christenen zitten lange gevangenisstraffen uit. Huiskerken zijn in het land verboden en in de geregistreerde kerken die zijn toegestaan, mag geen Farsi gesproken worden, de moedertaal. Met name christenen met een moslimachtergrond lopen groot gevaar.

Dr. Daniel verteld ons over de vervolging in Iran. Bekijk de video:

Hoop

Desondanks de vervolging in Iran, is het christendom de afgelopen jaren explosief gegroeid. De cijfers variëren van enkele honderdduizenden tot een miljoen christenen. “Hoe meer vervolging, hoe harder de kerk groeit’’, zegt Daniel Shayesteh. “Mensen vragen zich af wat er mis is met het christendom en gaan zich er uit nieuwsgierigheid juist in verdiepen. Wat ook meespeelt is dat Iraanse ex-moslims die in het westen wonen erg uitgesproken zijn in het delen van hun geloof, ook via social media. In Iran zelf trouwens ook. Bekeerlingen vinden het lastig om over het geloof te zwijgen en zijn vaak bereid er een hoge prijs voor te betalen. “Er is een vruchtbare voedingsbodem voor het Evangelie en de groei van de kerk zal doorgaan. Dat geeft hoop voor de komende jaren.”

Daniel Shayesteh richtte in Australië de organisatie Exodus from Darkness op. Via deze organisatie maakt hij onder andere christelijke tv-programma’s die in islamitische landen worden uitgezonden via satelliet en internet. In veel programma’s gaat Daniel in op de verschillen tussen het christendom en de islam. Veel moslims leren via de programma’s Jezus kennen.

Mee helpen?
Hulp aan Verdrukte Kerk steunt Daniel in deze bediening. Wilt u dit ook?
Naast u gebed mag u steeds een gift overmaken met vermelding: IRAN

STEUN

Benieuwd naar het getuigenis van Daniel? Lees het HIER

Van Terrorist naar Evangelist

Hij stond aan de wieg van de islamitische terreurorganisatie Hezbollah en was vervuld met haat tegen joden en christenen. Ruim dertig jaar later is de Iraanse Daniel Shayesteh een evangelist die moslims in Iran, maar ook in andere islamitische landen probeert te overtuigen van de waarheid van het Evangelie.

Ex-Hezbollah-strijder op de bres voor het Evangelie

Daniel groeide op in een doorsnee islamitisch gezin. Hij kon goed leren en zijn ouders investeerden daarom flink in hem. Hij werd het religieuze uithangbord van de familie. “Ik leerde snel de Arabische taal om de Koran te lezen en voor te kunnen dragen. Omdat slechts weinigen dit kunnen, werd ik uitgenodigd om bij religieuze ceremonies uit de Koran voor te lezen. Ik werd al snel een bekendheid en mensen keken tegen me op.

“Op het briefje stond: je zult christen worden. Ik schrok en schaamde me vreselijk!”

Toekomst

Hoewel hij een grote afkeer had van het christendom, werd Daniel al op jonge leeftijd op een opmerkelijke manier geconfronteerd met Jezus. “Ik was twaalf jaar en speelde met andere jongens. Een van hen nam een vel papier en deelde het in zeven stukjes. Op elk papiertje schreef hij iets. Vervolgens werden alle papiertjes in elkaar gevouwen, in een doos gestopt en goed door elkaar geschud. Iedereen moest een papiertje uit de doos halen. Op het papiertje stond geschreven wat je toekomst zou zijn. Toen mijn vrienden de papiertjes openden, stond er: je wordt leraar. Of: je wordt legerofficier. De volgende zou burgemeester worden. We klapten en hadden veel lol met elkaar. Toen ik aan de beurt was en het briefje opende, stond er: je zult christen worden. Ik schrok en schaamde me vreselijk, want ik stond bekend als een religieuze jongen. Ik werd erg boos en schreeuwde tegen mijn vriend die de briefjes had geschreven: ‘Ik ga je afmaken.’ Hij begon te huilen en antwoordde: ‘Je hebt dat briefje toch zelf gepakt? Je hebt ook kunnen zien dat ik de papiertjes goed door elkaar heb geschud.’ Hij had gelijk. Ik ben weggelopen en ging in een hoekje zitten huilen.”

Radicaal

Daniel studeerde aan de universiteit en ontwikkelde zich tot een radicale moslim. Het is de tijd waarin Ayatollah Khomeini de geestelijk leider was van Iran. Daniel had aanvankelijk veel respect voor hem. “Ik wijdde me volledig aan hem toe en beloofde samen met mijn vrienden elke Iraniër radicaal te maken en de islam over de hele wereld te verspreiden.” Het grote enthousiasme voor Khomeini verdween toen bleek dat de geestelijk leider zijn beloften niet nakwam. Daniel werd al snel een vijand van het regime en moest vluchten naar Turkije. Zijn vrouw en drie kinderen liet hij in Iran achter

Daniel trainde jonge mannen en vrouwen in militaire tactieken en in het maken van zelfmoordbommen.

Opgelicht

In Turkije probeerde Daniel een nieuw leven op te bouwen. Na twee jaar bezocht hij er een kerk. “Ik was op zoek naar een voormalige zakenpartner die me had opgelicht. Hij was er met mijn geld vandoor gegaan en naar Duitsland gevlucht. Hij kwam wel eens in die kerk en ik hoopte er informatie over hem te krijgen. Voor de eerste keer in mijn leven ging ik naar een kerk. De christenen daar beloofde me te helpen en moedigden me aan om terug te komen..  Ik miste geen enkele zondag. Lachend: ‘vanwege mijn geld’.

“Voor mij waren christenen lelijke, immorele en onreine mensen.”

Daniel en zijn vrouw Mary voor hun bekering.

Droom

“Op een nacht droomde ik van een aardbeving met vuur en wind. Ik was op dat moment in het huis van mijn vader. Het was erg beangstigend. Huizen werden vernietigd en mensen stierven. Ik riep tegen God: ‘Laat me niet sterven alstublieft. Help mij. Toen zag ik een licht en hoorde een stem die zei: ‘Ik ben Jezus en Ik zal je helpen. Ga uit je vaders huis.’  Ik rende naar buiten en toen stortte het huis in elkaar. Toen ik wakker werd, besefte ik dat het een droom was. De zondag erop preekte de dominee over het huis op de rots. Alles wat ik in de droom gezien had, kwam in de preek voorbij. Ik begreep dat ik afscheid moest nemen van alle tradities die ik van mijn voorvaderen geërfd had.”

Bekering

Daniel bekeerde zich tot het christendom en kort hierna kon zijn vrouw ook naar Turkije komen. Zij leerde Jezus ook via een droom kennen. Met hun drie kinderen vertrokken ze in 1991 naar Australië, waar Daniel een bediening kreeg om via de media moslims te bereiken met het Evangelie. Dit levert bedreigingen op, maar het maakt hem niet bang. “Zolang God me wil gebruiken om moslims over Gods liefde te vertellen, zal me niets overkomen. Als het anders is, dan is het ook goed.”

Daniel en zijn gezin na hun bekering

Achter Jezus aan!

Daniel reist nu de wereld rond met zijn getuigenis en stichtte de organisatie Exodus From Darkness die zicht focust om het evangelie onder moslims te brengen. In 2018 bezocht hij enkele kerken in België en vertelde zijn verhaal. Ook verteld hij meer over de vervolging in Iran en andere moslim landen. Lees HIER meer en bekijk de video.

Meer getuigenissen als deze?

Elke maand delen wij een getuigenis als deze in ons gratis maandblad: De STEM der martelaren. Als u wilt, kunt u deze thuis ontvangen in uw brievenbus.

Kerk aangevallen door Boko Haram – Kameroen

Midden in de nacht van 17 januari 2019 is het dorpje Tourou, in het Extreme-Noorden van Kameroen, aangevallen door Boko Haram. Het christelijke dorpje ligt aan de grens van Nigeria en heeft al enige tijd bedreigd door de islamitische terreurgroep. Deze aanval was duidelijk gericht op de kerk.

De terroristen wisten de voorgangers precies wonen en vernietigde alles wat op hun weg kwam. Zowel het kerkgebouw als verschillende huizen van christenen werden volledig afgebrand. De inwoners van Tourou vluchtte de bergen in en keken van op afstand hoe al hun bezittingen in rook opgingen. De aanval duurde in het totaal drie uur lang.

Eén van de voorgangers vertelt ons: “Boko Haram arriveerde aan ons huis en bevalen ons naar buiten te komen. Daarna confisqueerde ze alle waardevolle bezittingen zowel als etenswaren en zetten ons huis in brand.”

De schade

Wanneer de rust terug keert, wordt de schade pas duidelijk. Er zijn verschillende gewonden, enkele vermisten maar gelukkig zijn er geen doden gevallen. De materiele schade is echter wel groot. Brommers, huizen, etenswaren en auto’s zijn vernietigd. Ook de lokale school en het medisch centrum zijn gedeeltelijk afgebrand

Dit is een harde klap voor de christenen in dit dorp. De meeste zijn alles kwijt. Sommige christenen zijn dakloos, de kinderen kunnen niet meer naar school, er moet eten worden voorzien,….
Onze partners zijn ter plaatse om de slachtoffers te helpen en het nodig te doen, maar de nood is groot.

Bid voor de vervolgde kerk hier in Tourou en dank God dat er niemand gestorven is.


Hulp nodig!

We hebben uw hulp nodig om deze broers en zussen te steunen. Met uw gift en gebed kunnen we onze familie in Tourou het nodige geven om hun leven terug op te bouwen.

STEUN

“Met stokken en vuisten”

Christenen uit het dorp Shantipur in India werden zondag 27 januari 2019 aangevallen door Hindoe-extremisten.

De kleine groep van in het totaal 25 christenen hielden een zondagsdienst toen ze plotseling omringt werden door belagers die hen bevalen om naar buiten te komen. Vervolgens werden de gelovigen met stokken en vuisten in elkaar geslagen. Ook werden Bijbels, muziekinstrumenten en motorfietsen vernield.

De politie kwam ter plaatse maar weigerde een aanklacht te noteren. In plaats daarvan dreigde ze de christenen gevangen te nemen.

Bid voor deze kleine kerk. Dit om mogelijkheden om te getuigen van de hoop die hen leeft.

Bron (International Christian Concern)

Foto: Deze groep christenen in India, blijven samenkomen om God te aanbidden ondanks de zware vervolging die ze meemaken.

Bekijk een video over vervolging in India en Bid mee

Asia Bibi definitief vrijgelaten!

Asia Bibi is definitief vrijgelaten. Ze mag Pakistan verlaten en de verwachting is dat ze dit zal doen. Haar dochters zijn al in Canada. 

Definitief vrij

De Pakistaanse christen zat meer dan negen jaar onschuldig vast vanwege ‘godslastering’. Ze kon zelf de doodstraf krijgen. Na haar vrijspraak in oktober vorig jaar, ontstonden in Pakistan rellen. Asia Bibi mocht het land niet verlaten en zat al die tijd ondergedoken. 

Doodstraf

Moslimextremisten eisten opnieuw de doodstraf. Om hen tegemoet te komen, liet de regering de zaak herzien. Het Hof heeft nu vastgesteld dat het vonnis correct is. Advocaat Saif ul Malook, die als vluchteling in Nederland verbleef, stond Asia Bibi bij. Ul Malook deed dit met gevaar voor eigen leven. 

Vertrek

Enkele weken geleden heeft de regering radicaal-islamitische kopstukken opgepakt en vastgezet. 
Dank God dat Asia Bibi recht is gedaan. Bid om een veilig vertrek van Asia en haar advocaat. Bid om bescherming voor Pakistaanse christenen en om zegen voor het land. 

Doden bij bomaanslag – Filipijnen

Net na een kerkdienst op de Filipijnen zijn gisteren ochtend twee bommen ontploft. Tenminste 20 mensen kwamen om het leven en zeker 77 mensen raakten gewond.

De eerste bom ging af on of vlakbij een katholieke kathedraal in de plaats Jolo. Daarbij kwamen zo’n veertien kerkgangers om het leven. Toen de hulpdiensten ter plaatse kwamen, ging een tweede bom af. Hierdoor kwamen nog meer mensen om het leven, waaronder zeven militairen. Ook andere militairen en politie agenten raakten gewond.

De aanslag vond plaats twee dagen nadat de oprichting van een nieuwe autonome moslimregio op de Filipijnen is goedgekeurd. Ondertussen is de aanslag opgeëist door de terreurgroep Islamitische Staat.

Op het eiland Jolo zijn al jaren islamitische strijders van Abu Sayyaf actief. Enkele jaren geleden hebben die trouw gezworen aan IS. De groep staat op de lijst met terreurorganisaties van onder meer de Filipijnen en de VS vanwege bomaanslagen, ontvoeringen en onthoofdingen. (Bron: NOS.)

Bid, alsjeblieft, voor de nabestaanden en gewonden.

Vervolging op de Filipijnen

De Filipijnen is een van de meest christelijke landen in Azië. Toch ondervinden de christenen hier een enorme tegenstand van moslims en aanhangers van het marxisme.

Hoewel het Filipijnse volk voornamelijk het christendom belijdt, hebben christenen die in gebieden wonen met aanzienlijke invloed van moslims en marxistische guerrillaorganisaties, te maken gehad met dreigementen, ontvoering en de dood.

Ondanks de dreigementen en aanslagen komen deze Filipijnse christenen toch samen.

Doe ik wel genoeg?

Foto: Reza uit Iran leerde een belangrijke les in, jawel, de gevangenis.

Doe ik wel genoeg voor God? Moet ik niet meer mensen het Evangelie vertellen?

Af en toe –  best vaak eigenlijk – maak ik me zorgen: doe ik wel genoeg voor God? Moet ik niet meer mensen het Evangelie vertellen? Zo vaak heb ik aandacht voor onbelangrijke zaken. Uren vliegen voorbij terwijl ik scroll op Facebook, dwaal in webwinkels of mezelf vermoeid met oneindige nieuwsstromen. Als ik straks voor Gods troon sta, hoeveel mensen staan dan achter me die ik over Hem heb verteld en die daardoor tot geloof zijn gekomen?

Duizenden dvd’s

Reza (36) uit Iran worstelde met hetzelfde als ik. Twaalf jaar geleden kwam hij tot geloof nadat hij Jezus uit de Bijbel had vergeleken met de Jezus uit de Koran. Vol enthousiasme begon hij het Evangelie te delen. Samen met andere christenen verspreidde hij Bijbels onder moslims. Ook kopieerde en verspreidde hij duizenden cd’s en dvd’s met de blijde boodschap.

Reza deelt evangelisatiemateriaal uit

Reza wilde mensen naar de Heere Jezus brengen en helpen om Gods Koninkrijk te bouwen. Maar, zijn motief om dat te doen, veranderde langzamerhand. Hij maakte zich meer zorgen over het aantal mensen dat hij bereikte dan over de mensen zelf.

Achtervolging

Op een zomerdag in 2011 reed Reza samen met een christelijke vriend op een motor naar een aantal onbereikte dorpen in het noordwesten van Iran. Ze deelden Nieuwe-Testamenten uit aan iedereen die er een wilde.

Plotseling ontdekten ze dat ze gevolgd werden. De geheime politie joeg achter hen aan. Reza’s vriend dreef de snelheid op maar raakte met bijna 100 kilometer per uur een steen. De twee evangelisten vlogen door de lucht.

Tralies

De twee mannen raakten gewond, maar overleefden de val. Ze werden meegenomen en gevangengezet. Eenzaam, hongerig en extreem bezorgd over de martelmethoden die hem mogelijk te wachten stonden, zat Reza in zijn cel. Zijn gedachten buitelden over elkaar heen. Wat zou er gebeuren? Alles wat hij kon doen was bidden.

Gaandeweg zijn gevangenschap merkte Reza dat God zijn hart veranderde. Hij kwam tot de ontdekking dat hij zijn hoop niet volledig op Christus had gevestigd.

“Dit was de belangrijkste ervaring die ik in de gevangenis had.”

Reza

Gevangenis-theologie

Reza zegt daarover: “Dit was de belangrijkste ervaring die ik in de gevangenis had. Als christenen kunnen we dingen opbouwen zonder onze hoop op de hemel te richten. Soms willen we in deze wereld resultaten zien. Dat heeft een vernietigende uitwerking op onszelf en op anderen.”

Hij vervolgt: “Als ik nu terugkijk, dan ben ik dankbaar dat de Heere me dit liet meemaken omdat het mijn karakter sterker maakte. Ik wist dat er zo veel dingen waren in mijn eigen christelijke theologie die moesten worden veranderd. Ik denk dat God deze ervaring gebruikte om dit te doen.”

Wat een les voor mij. Het gaat niet om aantallen en resultaten. Het gaat enkel om dienen. Om het houden van God en mensen. Ik schrijf het op: God en mensen. En bid: “Heere, geef mij een sterk karakter en vurige liefde.”

Welnu dan, laten ook wij, nu wij door zo’n menigte van getuigen omringd worden, afleggen alle last en de zonde, die ons zo gemakkelijk verstrikt. En laten wij met volharding de wedloop lopen die voor ons ligt, terwijl wij het oog gericht houden op Jezus, de Leidsman en Voleinder van het geloof. – Hebreeën 12:1-2a

Hoe liep het af met Reza?

Reza is na zijn vrijlating naar een ander land gevlucht waar hij daar wonende Iraniërs blijft opzoeken met Gods Woord. Wil je voor hem bidden?

Ahok vrijgelaten!

Prachtig nieuws! De Indonesische Ex-gouverneur Basuki Tjahaja Prunama, beter bekend als Ahok is vervroegd vrijgelaten!

De Christelijke politicus zat twee jaar gevangen na beschuldiging van ‘blasfemie’. Eind 2016 zei Ahok in een toespraak dat de Koran moslims niet verbiedt op niet-moslims te stemmen. Daarbij citeerde hij uit de Koran aan en merkte op dat moslimkiezers worden voorgelogen. Toen de video met zijn uitspraken op internet werd geplaatst, leidde dat tot protesten van honderdduizenden Indonesiërs.

In mei 2017 werd Ahok, onder druk van moslimextremisten, veroordeeld tot twee jaar celstraf, terwijl een jaar voorwaardelijk was geëist. Het vonnis leidde wereldwijd tot ophef.

Dank God voor deze vrijlating, maar blijf bidden voor christenen in Indonesië die steeds opnieuw tegenstand ondervinden van moslims.

Foto (Instagram): Ahok tekent de documenten voor zijn vrijlating.

Foto (Instagram): Ahok is terug herenigt met zijn familie en vrienden.

“Geweld is zegen”

“Het geweld van Boko Haram is een grote zegen voor Gods Koninkrijk!”

Dat zegt voorganger Jibriailu Anthony (27) uit Nigeria. Hij leidt een opvanghuis voor ex-moslims, die gevlucht zijn voor hun familie na ernstige bedreigingen. Het aantal moslims dat christen is geworden is enorm gegroeid.

Vijf jaar geleden begon Jibriailu met drie bekeerde moslims, en op dit moment begeleidt hij 62 bekeerlingen. ” Door al het geweld van Boko Haram in de afgelopen jaren, zijn veel moslims teleurgesteld in de islam.

“Hoe gek het ook klinkt, het geweld van Boko Haram is een grote zegen voor Gods Koningkrijk.”

Jibriailu Anthony – Nigeria

Dank God voor zijn redding en almacht!

foto: Jibrialu Anthony geeft Bijbels onderwijs aan ex-moslims.

Project december 2018 – Smokkel je mee?

Ook vandaag de dag worden Bijbels en ander christelijk materiaal in gesloten landen binnengesmokkeld. Dit doen we om vervolgde christenen toe te rusten, zodat ze staande kunnen blijven in hun geloof. Wil je bijdragen aan dit werk door het geven van een gift?

STEUN


Lees het smokkelverhaal van Tao uit Vietnam:

Een bijzonder smokkelverhaal: de bus.


Dit verhaal gaat over ‘Tao’, een broeder in Vietnam die vastbesloten was om een doos met Bijbels naar een afgelegen dorp te brengen. Als hij samen met zijn lading gevonden zou worden, betekende dat een gevangenisstraf en mogelijks martelingen.

Tao wilde het hoe dan ook proberen. Hij bad, verzamelde al zijn moed en nam het enige mogelijke vervoersmiddel: de bus. Hij wist dat er onderweg controles waren, maar hij hoopte dat de Bijbels op welke manier dan ook niet onopgemerkt zouden blijven.

Terwijl Tao bad voor een goede reis, schrok hij toen een man in uniform op de bus stapte. De soldaat liep op hem af en ging op de lege stoel naast hem zitten. Vlak voordat de soldaat even later in slaap viel, legde hij zijn uniformpet op de doos met Bijbels.

De eerste controle kwam. Passagiers moesten zich identificeren en hun bagage openen. De slapende soldaat werd overgeslagen, net als de doos met Bijbels. En steeds weer, vlak voor elke controle,  dommelde de soldaat in, met zijn pet nog steeds op de kostbare doos. Zo kwamen de Bijbels veilig op de plaats van bestemming.