Postbus 10.000, 2620 Hemiksem info@hvk-aem.be +32 3 887 82 42

Sri Lanka – Ontmoet de slachtoffers…

Wie van jullie is er bereid om voor Christus te sterven?” Alle kinderen van de zondagsschool steken de hand op. Enkele minuten later ontploft de bom…

Je hebt ongetwijfeld gehoord en gelezen over de aanslagen in Sri Lanka afgelopen weekend. Hierbij een korte update:

  • bij negen aanslagen op hotels en kerken In Sri Lanka vielen meer dan driehonderd doden en vijfhonderd gewonden;
  • de aanslagen werden nagenoeg tegelijk gepleegd door zelfmoordterroristen;
  • de islamitische terreurgroep IS claimt achter de aanslagen te zitten.

In uitgebreide nieuws artikelen (VTM, VRT,…) krijgen slachtoffers een gezicht. Tenminste, vooral de buitenlandse slachtoffers. Wij willen graag de getroffen christenen uit Sri Lanka zelf onder je aandacht brengen.

Een van de kerken die werd getroffen is de Zion Church in de stad Batticaloa. De zondagsschool was net afgelopen en de samenkomst stond op het punt om te beginnen. Het was alleen nog wachten op een van de voorgangers, ds. Kanapathipillai Deivendiran. Hij zou preken over opstanding en leven.  

Voor de dienst was er zondagsschool voor de kinderen en tieners, zo vertelt Caroline, een van de leidsters.

“Vandaag dachten we met de kinderen na over Pasen. We vroegen de kinderen wie van hen bereid zou zijn om voor Christus te sterven. Iedereen stak zijn hand op. Minuten later kwamen de kinderen het kerkgebouw binnen voor de samenkomst. Precies toen ontplofte de bom. De helft van de kinderen overleed direct.” 

Een van de kinderen die overleed is Jackson, een tiener van dertien jaar.


Foto: Kinderen steken tijdens de zondagsschool van de Zion Church hun hand op.

Ds. Kumaran ving de vermoedelijke dader op bij de deur. Hij zag gelijk dat het een onbekende bezoeker was; hij keek ietwat onwennig om zich heen. Kumaran informeerde naar de naam van de gast. “Ik ben moslim en wil graag de kerk bezoeken”, antwoordde de jonge man.  

Omdat het tijd was om de samenkomst te beginnen, liep Kumaran naar voren. De knal was oorverdovend en geheel onverwacht. Toen de dominee zich op trillende benen omdraaide, zag hij enkel het bloed van zijn gemeenteleden. Op de grond. Op de banken. Tegen de muur. Kumaran zag toe weerloos hoe de wrede dood het paasfeest bestormde

Chaos na de aanslag op de Zion Church | Beeld: Twitter/danishkanavin

Chaos na de aanslag op de Zion Church | Beeld: Twitter/danishkanavin

In gedachten zie ik het verwoeste gebouw van de Zion Church. Ergens staat een kruis. Zwartgeblakerd. De schaduw ervan valt over de namen van jouw en mijn broers en zussen die als het ware zijn ingebijteld in de stenen vloer. Jackson was hier. Ramesh was hier.

Tientallen onbekende namen. Broers en zussen wiens leven is weggezonken in de niets-en-niemand-ontziende dood.

Opeens een golf van herkenning. Is dat…? Was Hij er dan ook? Ja, dat moet wel. In mijn verdriet was ik het haast vergeten. Jezus. Ook Zijn Naam staat gebeiteld in het stenen graf. Ook Hij was er. Maar nu niet meer. Hij is opgestaan en Hij leeft. “Ik ben dood geweest en zie, Ik ben levend tot in alle eeuwigheid.”

– Arco (medewerker v/e zusterorganisatie van HVK) –

Het paasfeest is een getuigenis van hoop en bemoediging. Voor onze broers en zussen in Sri Lanka die treuren vanwege hun gemis. Ook voor jou.

Lezer, door welke moeilijkheden jij ook gaat en wat je ook meemaakt. Je mag altijd zeggen: Jezus was er. Hij heeft in alles geleden, staat in de Hebreeënbrief. Hij is in alles verzocht geweest. Verlies. Vermoeidheid. Ziekte. Eenzaamheid. Alles.

Jezus was er niet alleen. Hij is er. Hij is levend tot in alle eeuwigheid en Hij is met ons tot de voleinding van de aarde.

Laten we naast onze broers en zussen in Sri Lanka staan door ons gebed.

HULP GEVRAAGD

Samen met onze zusterorganisaties willen we de slachtoffers en nabestaande van de aanval in Sri Lanka financieel steunen en bijstaan in hun noden. We voorzien de volgende zaken:

  • Dringende medische bijstand
  • Medische bijstand op lange termijn
  • Hulp a/d slachtoffers die hun primaire inkomen kwijt zijn.
  • Pastorale zorg en traumacounseling
  • Eerste levensbehoeften zoals voeding en kleding

Om in deze zaken te voorzien hebben wij uw hulp nodig. We hebben uw gift nodig om concreet naast de slachtoffer te staan. Wilt u uw broers en zussen in Sri Lanka ondersteunen met uw gift?

Noteer dan Sri Lanka in de referentie van uw overschrijving.

STEUN
Volg ons en deel:

Geef een reactie