Postbus 10.000, 2620 Hemiksem info@hvk-aem.be +32 3 887 82 42

Van Terrorist naar Evangelist

Hij stond aan de wieg van de islamitische terreurorganisatie Hezbollah en was vervuld met haat tegen joden en christenen. Ruim dertig jaar later is de Iraanse Daniel Shayesteh een evangelist die moslims in Iran, maar ook in andere islamitische landen probeert te overtuigen van de waarheid van het Evangelie.

Ex-Hezbollah-strijder op de bres voor het Evangelie

Daniel groeide op in een doorsnee islamitisch gezin. Hij kon goed leren en zijn ouders investeerden daarom flink in hem. Hij werd het religieuze uithangbord van de familie. “Ik leerde snel de Arabische taal om de Koran te lezen en voor te kunnen dragen. Omdat slechts weinigen dit kunnen, werd ik uitgenodigd om bij religieuze ceremonies uit de Koran voor te lezen. Ik werd al snel een bekendheid en mensen keken tegen me op.

“Op het briefje stond: je zult christen worden. Ik schrok en schaamde me vreselijk!”

Toekomst

Hoewel hij een grote afkeer had van het christendom, werd Daniel al op jonge leeftijd op een opmerkelijke manier geconfronteerd met Jezus. “Ik was twaalf jaar en speelde met andere jongens. Een van hen nam een vel papier en deelde het in zeven stukjes. Op elk papiertje schreef hij iets. Vervolgens werden alle papiertjes in elkaar gevouwen, in een doos gestopt en goed door elkaar geschud. Iedereen moest een papiertje uit de doos halen. Op het papiertje stond geschreven wat je toekomst zou zijn. Toen mijn vrienden de papiertjes openden, stond er: je wordt leraar. Of: je wordt legerofficier. De volgende zou burgemeester worden. We klapten en hadden veel lol met elkaar. Toen ik aan de beurt was en het briefje opende, stond er: je zult christen worden. Ik schrok en schaamde me vreselijk, want ik stond bekend als een religieuze jongen. Ik werd erg boos en schreeuwde tegen mijn vriend die de briefjes had geschreven: ‘Ik ga je afmaken.’ Hij begon te huilen en antwoordde: ‘Je hebt dat briefje toch zelf gepakt? Je hebt ook kunnen zien dat ik de papiertjes goed door elkaar heb geschud.’ Hij had gelijk. Ik ben weggelopen en ging in een hoekje zitten huilen.”

Radicaal

Daniel studeerde aan de universiteit en ontwikkelde zich tot een radicale moslim. Het is de tijd waarin Ayatollah Khomeini de geestelijk leider was van Iran. Daniel had aanvankelijk veel respect voor hem. “Ik wijdde me volledig aan hem toe en beloofde samen met mijn vrienden elke Iraniër radicaal te maken en de islam over de hele wereld te verspreiden.” Het grote enthousiasme voor Khomeini verdween toen bleek dat de geestelijk leider zijn beloften niet nakwam. Daniel werd al snel een vijand van het regime en moest vluchten naar Turkije. Zijn vrouw en drie kinderen liet hij in Iran achter

Daniel trainde jonge mannen en vrouwen in militaire tactieken en in het maken van zelfmoordbommen.

Opgelicht

In Turkije probeerde Daniel een nieuw leven op te bouwen. Na twee jaar bezocht hij er een kerk. “Ik was op zoek naar een voormalige zakenpartner die me had opgelicht. Hij was er met mijn geld vandoor gegaan en naar Duitsland gevlucht. Hij kwam wel eens in die kerk en ik hoopte er informatie over hem te krijgen. Voor de eerste keer in mijn leven ging ik naar een kerk. De christenen daar beloofde me te helpen en moedigden me aan om terug te komen..  Ik miste geen enkele zondag. Lachend: ‘vanwege mijn geld’.

“Voor mij waren christenen lelijke, immorele en onreine mensen.”

Daniel en zijn vrouw Mary voor hun bekering.

Droom

“Op een nacht droomde ik van een aardbeving met vuur en wind. Ik was op dat moment in het huis van mijn vader. Het was erg beangstigend. Huizen werden vernietigd en mensen stierven. Ik riep tegen God: ‘Laat me niet sterven alstublieft. Help mij. Toen zag ik een licht en hoorde een stem die zei: ‘Ik ben Jezus en Ik zal je helpen. Ga uit je vaders huis.’  Ik rende naar buiten en toen stortte het huis in elkaar. Toen ik wakker werd, besefte ik dat het een droom was. De zondag erop preekte de dominee over het huis op de rots. Alles wat ik in de droom gezien had, kwam in de preek voorbij. Ik begreep dat ik afscheid moest nemen van alle tradities die ik van mijn voorvaderen geërfd had.”

Bekering

Daniel bekeerde zich tot het christendom en kort hierna kon zijn vrouw ook naar Turkije komen. Zij leerde Jezus ook via een droom kennen. Met hun drie kinderen vertrokken ze in 1991 naar Australië, waar Daniel een bediening kreeg om via de media moslims te bereiken met het Evangelie. Dit levert bedreigingen op, maar het maakt hem niet bang. “Zolang God me wil gebruiken om moslims over Gods liefde te vertellen, zal me niets overkomen. Als het anders is, dan is het ook goed.”

Daniel en zijn gezin na hun bekering

Achter Jezus aan!

Daniel reist nu de wereld rond met zijn getuigenis en stichtte de organisatie Exodus From Darkness die zicht focust om het evangelie onder moslims te brengen. In 2018 bezocht hij enkele kerken in België en vertelde zijn verhaal. Ook verteld hij meer over de vervolging in Iran en andere moslim landen. Lees HIER meer en bekijk de video.

Meer getuigenissen als deze?

Elke maand delen wij een getuigenis als deze in ons gratis maandblad: De STEM der martelaren. Als u wilt, kunt u deze thuis ontvangen in uw brievenbus.

Volg ons en deel:

Geef een reactie